söndag 11 december 2011

Världshistoriens mest misslyckade lussekatter

Lussekatter. De ska vara gula och goda och saftiga och lussekattiga helt enkelt. Isabelle var jättegullig och köpte ingredienser för att jag skulle baka lussekatter med barnen. De hade aldrig hört talas om lussekatter, än mindre sett en. Jag satt och översatte receptet till franska och det blev lite bökigt när vi kom till deciliterdelarna för de har inte decilitermått utan när Isabelle bakar använder hon gram som mått. Hitta konverterare på nätet och svicha om mjölmängd till gram. Yes, det löste sig. Nästa problem, när Isabelle plockar fram jästen är det torrjäst, hon öser ner den i den i den fingerljumma mjölk- och smör blandningen. Jag har i princip aldrig bakat med torrjäst, jag håller mig till såndär färskjäst men det ringer ändå en liten klocka någonstans i bakhuvudet om att torrjästen behöver det lite varmare... Jag ser att i bunken där Marine rör runt har fettet stelnar lite och bildat klumpar. Ajaj, det är nog lite för kallt kanske? Jag säger till Isabelle men hon menar på att det inte är någon fara. Vid detta tillfälle känner jag mitt arma lilla lussebullshjärta brista - lussekatterna kommer bli historiens mest misslyckade!! Till råga på allt är det nästan ingen saffran i. Nåja, bara till att hålla god min och fortsätta baket. När degen väl ska jäsa - så gör den givetvis inte det. Jag påpekar när en halvtimma gått att degen är ju iskall! Äh, det gör inget menar Isabelle. Jaha? Jag bakar då ut den kalla degen och delar upp i lagom bitar och lär barnen hur man rullar dem. Isabelle går upp för att stryka. När lussemisslyckadekatterna är färdigrullade visar jag barnen vart russinen ska sitta. Det kan ju inte bli värre nu. . .  Men det kunde det. Russinen är ljusa och smakar inte alls som russin ska! Aaaanäää, skoja i min dojja! Jaja, ska man misslyckas så kan man ju göra det rejält ;)
När de ska jäsa för andra gången inflikar jag att eftersom att det är så kallt i huset så kommer de nog inte jäsa denna gången heller, då öppnar de ugnsluckan och sätter plåtarna på ugnsluckan. Men ugnen i full gång. Vid öppen. I en halvtimma. Pensling på det och in i ugnen tills de får lite färg. De växer inte ett ynkaste och det färdiga resultatet blir en gyllenbrun degklump. "Är det som de du brukar äta i Sverige" "Njaa, inte riktigt eftersom att vi har mer saffran i och de jäser lite mer, jag tror det blev något fel med jäsningen här"

Men det tycks inte vara något problem för de mumsade på lussemisslyckadekatterna till dessert efter kvällsmaten. ÅH VAD JAG SAKNAR MAMMAS LUSSEKATTER

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar